Blog

Подготовка за ясла и детска градина

от в Блог 10.09.2021

Изключително се радвам, че това ръководство е факт!! И също така се радвам, че преходът към детска ясла или градина все по-осъзнато се разглежда като фундаментално важен и емоционален за цялото семейство период, а не като „е, какво толкова…“.

Вече много хора се приложиха това ръководство и имаме чудесни отзиви за него. Разбира се, то не е универсално решение и съмнението „Не е толкова лесно на практика.“ е съвсем естествено.

Тук бих искала да споделя какво бихте могли да предприемете като родители  в момента, в който дойде осъзнаването, че животът ни не е глава от учебник и някакво просто „успяване“.

И така:

Стъпка 1: Подгответе се за предстоящата промяна с идеята, че не сте сами в този водовъртеж..

Тук вероятно в главата ви кънтят фрази чути от близки и приятели как ТРЯБВА това дете да посещава градина, ТРЯБВА да ходите на работа и най-вече ТРЯБВА да сте готови за това!!! Натискът и изискванията са огромни…

Имайки предвид всичкия стрес, на който сме подложени, и особено последната година и нещо в резултат на Ковид пандемията, е човешко да не се чувстваме готови и да не искаме детето да ни маха ведро за довиждане, влизайки в сграда, където не знаем точно какво и КАК се случва.

А паралелно с това преминаваме и през промяната от майка 24/7 отново към работеща жена, съпруга, приятелка – изключително сложна задача, без написани упътвания и насоки.

Отново – не е нужно да сте сами в това предизвикателство.

Но ако се чувствате именно сами и заляти от тревожни мисли и чудене какво всъщност ще правите със себе си, когато то вече не е у дома, просто знайте, че това не ви прави лоши майки и родители.

Напротив! – тревогите са инстинктивни и промяната в новата ситуация е трудна без подкрепа.

Обърнете се към някого, с когото можете да споделите и изговорите всичко това, за да получите приемане и съдействие.

Стъпка 2. Подгответе детето си за предстоящата промяна.

Тук идеите в ръководството са много конкретни, но знайте, че ние сме на разположение за вас, ако:

  • Детето ви отказва да извършва нови дейности самостоятелно, за които вие сте убедени, че е вече пораснало, но често се оказвате в конфликт с него.
  • Не смеете/успявате да му откажете нещо, да заявите желанията си, да му поставите граници, за да се съобрази с вас и реалността.
  • Имате лоши преживявания в детската градина или просто нямате идея как да му обясните какво е това място и защо е важно да го посещава всеки ден. Или му разказвате за детската градина, но усещате, че тези разговори са прекалено позитивни и нереалистични или пък нещо премълчавате поради страховете си.

Стъпка 3. Детето вече е записано и посещава ясла/градина. Ами сега ?

Дори да сте успели да преминете някакси през етапите по-горе, няма никаква гаранция, че детето ще откликне с ентусиазъм и приемане на тези нови дейности и ежедневие.

Какво да правим, ако то внезапно започне да тропа с крак сутрин и категорично отказва да ходи на градина? Ако всеки ден е съпроводен с награди и обещания само и само да излезе от вкъщи ?

Ако се появят проблеми с храненето или съня веднага след тръгване на градина? Ако разделите сутрин са прекалено дълги и изтерзани?

Това са индивидуални случаи, които е добре да се изговорят със специалист своевременно, най-вече за да бъдете спокойни ВИЕ.

Аз самата не само като психолог, а и майка мога да споделя, че съм била в тези ситуации и съм извървяла периодите на преход.

Изпитвах страх да пусна момчето си, исках да го предпазя от всички възможни трудности, бях посветена да бъда винаги там, на линия, до телефона, готова да го спася и да успеем!

Имах абсолютната амбиция да бъда не просто достатъчна и добра, а ИДЕАЛНАТА, отговорна майка!

Следвайки стъпките на адаптационната програма с моето темпо – плавно и нетравматично детето ми осъзна и придоби самостоятелност и увереност в този нов етап на живота, и продължавам към следващите предизвикателства със съзнаването, че няма да бъда съвършена (и няма нужда да съм), и знам КАК да бъда на разположение емоционално за него, когато и той преминават през трудности и има нужда от подкрепа и сигурност.

Затова съм щастлива, че съставихме и тествахме в реалността този кратък наръчник, който дава разбираеми, практически подходи и идеи, но също така  провокира още въпроси, на които да търсим отговори заедно с вас и децата, според индивидуалните им нужди и обстоятелства.

Защото винаги има решение и не е трудно!

Гергана Марков, PhD, Марина Титева

    Cart