Blog

Как да говорим с детето си за случващото се в Украйна

от в Блог 29.07.2022
Преди няколко дни синът ми ме попита: “Мамо, има ли още война в Украйна?. ….

Ще дойде ли и при нас?… Не съм спокоен, ние сме на почивка, а на другия край умират хора. Не ми е хубаво..”… изглеждаше уплашен и тревожен. Сподели ми, че е гледал някакви новини и оттогава не може да спи и е неспокоен.
Легнахме двамата да гледаме звездите и Луната. Преброихме повече от 10 самолета, които летяха над нас и така започна разговора ми с него. На следващата сутрин той ми сподели, че е спал за първи път добре от седмица.
Попаднах на тази статия на Алисън Шейфър след разговора със сина ни и се радвам, че споделяме едно мнение.
С благодарност към нея за статията я споделям в превод тук.

Представете си, че сте дете и случайно чувате „вълна от насилие“, „бомбардирoвки“, „нахлуване“, „Трета световна война“, „последствия, по-големи от всички до сега в историята“.

Без опит и разбиране детето може да направи прибързано ужасни заключения, че предстоят опасности за него и семейството му.

Родителите сме отговорни за психологическата безопасност на децата ни, но не можем да бъдем сигурни те какво ще чуят или видят и как ще го интерпретират.

Някои съвети от Алисън Шейфър за ефективно управление на тази комуникация по подходящ за възрастта начин:

Под 7 години

Опитайте се да ги предпазите от всякакво излагане на тези послания (изображения, звуци, истории). Това означава да не гледате новините, докато малкото ви дете играе наблизо с блокчетата си на пода. Ако новините идват по радиото в колата ви, когато водите 5-годишното си дете в парка, сменете на музикална станция. То наистина не може да разбере сложни ситуации като тази, но силно се повлиява от страшни звуци и гледки и се чувства уплашено, притеснено и объркано.

Ако все пак трябва да отговорите на въпрос, придържайте се към простичките обяснения: „две съседни държави на няколко стотин км. са във война. Това се случва далеч и тук сме в безопасност. И преди е имало войни и съм сигурен, че ще се споразумеят за мир.”

Вашето отношение е заразително. Ако вие сте спокойни, по-вероятно е детето ви да бъде спокойно.

Някои родители може да не са в състояние да управляват своите страхове и емоции. Обстоятелствата може да са различни за семейства, които имат роднини в Украйна, или може би семейството ви е бежанец от друга разкъсвана от война страна и т.н. Опитът на всеки е различен. Добре е да кажете „Наистина съм разстроен от това, което се случва. Наистина искам всички хора да се разбираме и вече да няма войни.” Важно е да не тревожите децата си, за да не чувстват, че трябва да се грижат за вас! Вашата работа е да ги накарате да се чувстват сигурни.

Възраст 8-12

Попитайте ги какво са чули и какво са разбрали досега. По този начин можете да помогнете за изясняване на всякакви недоразумения и да обобщите достатъчно от основните неща, за да се чувстват в безопасност.
Не лъжете, винаги казвайте истината, но бъдете прецизни в отсяването, за да им споделяте достатъчно, за да отговорите на въпросите им и да се почувстват сигурни, че са в безопасност.
Добре е да кажете „ние сме в безопасност, но се тревожим за другите. Ако науча още нещо, което трябва да знаеш, ще те уведомя. Остави това на мен.“
Когато чувството за безопасност и сигурност на децата е застрашено, те може да се нуждаят от допълнителни гушкания и близост. Отделете време да намалите темпото и да бъдете спокойни, близки и утешителни, за да им помогнете да възвърнат чувството за безопасност. Вашето спокойно отношение е заразително. Ако вие сте спокойни в семейната среда, и вътрешният свят на децата ще е устойчив.

Младежи/Тийнейджъри

Те ще имат достъп до социални медии и новинарски сайтове. Помогнете им да проверят точността на това, което виждат и да осмислят. Дори ужасните събития могат да изглеждат допълнително нагнетени. Изображенията могат да бъдат разстройващи, така че обсъдете разликата между информираност и предозиране с новини и как да балансират като избягват безкрайното пристрастяващо скролване по цял ден.

Следвайте интереса на детето към политиката, историята и текущите събития. Не прекалявайте с това, ако това е по-скоро ваш интерес, отколкото техен.

За всички възрасти: НАПРАВЕТЕ нещо

Когато се чувстваме безсилни по отношение на събитията, важно е да се запитаме „какво мога да направя?“. Може да не успеем да поправим всичко, но всеки може да направи нещо! Дори отдалеч. Така насърчаваме социалната активност и отговорност.

Това може да варира от това малко дете да се чувства овластено да задава свободно трудни въпроси, които му тежат, или да закачи на видно място картина с пастели изпълнена със на знаци за мира – например на прозореца. Можете да развеете украинското знаме или да го публикувате в социалните си медии. Направете дарение или посетете заедно местна дискусионна група, протест или събитие.

Автор: Алисън Шейфър
Превод: Боряна Панчева

    Cart