Моята история

LinkedIn

Здравейте! Казвам се Гергана Маркова.

В периода 2000-2020г. бях преподавател по специална педагогика в Тракийски университет, в Педагогически и Медицински факултет, гр. Стара Загора. Притежавам докторска степен по специална педагогика от 2013г., докато бях бременна със сина ни. Към момента на раждането на детето ни имах над 12 години  практика като логопед, специален педагог, както и бях преминала множество квалификации, обучения и тренинги, както в България, така и извън пределите на страната ни.

Трудностите, с които се сблъсках като майка, ме изненадаха. Мислех си, че грижите за бебето ще се случат естествено. Вместо това скоро установих, че нямам представа какво точно да правя. Нуждите на моят син бяха неумолими, особено след като вярвах погрешно, че трябва да откликвам и да го забавлявам всеки момент на будно състояние. Toй понякога плачеше без видима причина. Това ме объркваше и караше да се чувствам несигурна и тревожна. Хванaх се зa книгите за родители, които препрочитах по няколко пъти, но ми беше трудно да прилагам. Всеки път си мислех дали не греша, всичко наред ли е с моето бебче, какво е редно и какво да не правя…. Бях дълбоко разочарованa от себе си, на моменти загубенa, объркана и съкрушенa.

Започнах да търся. Като логопед знаех колко важно e движението след раждането на детето, но се чудех как да бъда полезна и адекватна на нуждите му.

Започнах да ходя на класове за ранно детско развитие с невромоторна насоченост. Бях приятно изненадана, докато посещавах първия клас – поставих сина си по гръб на пода, а той започна да се занимава самостоятелно много дълго време. Случайно или не търсенето ме доведе до това  да продължа да уча. Преминах обучение за тестване на първични рефлекси и дисбаланс в мозъка лично с американския невролог д-р Робърт Мелило. Сертифицирах се и по сетивно-двигателната програма Rhythmic movement, създадена в Швеция, както и към Gymbaroo, Австралия, за да мога да бъда полезна при развитието на детето си през правилната двигателна активност. Преминах обучениe  по транскраниална електростимулация за възстановяване на мозъчните центрове на речта при деца и невролингвистична мотивационна игра.

Вдъхнових се четейки Франсоаз Долто и Мириам Сежер. Филисофията да уважаваме бебетата, да се отнасяме към тях като към личности от самото начало ме трогна и накара да търся още. Животът ме срещна с Българското общество по индивидуална психология и така от нуждата и интереса ми да бъда полезна майка се превърна в страст да бъда още по-полезна и за други родители и деца. Исках да науча всичко, което можех от школата по индивидуална психология на Адлер. Уважителното отношение, което школата разглежда и прилага, повишaва самочувствието и независимостта на личността – характерни черти, с които аз съм се борилa самa дълги години.

В стремежа си да науча повече, се записах на професионално обучение към Адлер Институт Израел. Нямах намерение да преподавам в класове по родителство. Колкото повече научaвах обаче, толкова по-завладяна станах от философията на А. Адлер и Р. Драйкурс. За първи път в живота си се почувствах на пътя си.  Бях намерилa призванието си. Продължих обучението си, станах сертифициран ментор на родители oт Адлер Институт Израел и преминах редица обучения в областта на индивидуалната психология от водещи международни институти и специалисти. Неочаквано за мен открих, че това, което най-много обичам, е да работя и уча с родители.

Като преподавател публикувах 4  книги: Общуване при деца от аутистичния спектър на поведение; Особености на комуникацията при деца със слухови и комбинирани нарушения; Четене и разбиране на прочетен текст при ученици със ЗПР; Сетивни и комбинирани нарушения. Надявам се скоро да бъде факт и следваща книга в помощ на родителите.

През 2015 година основах “Академия за ранно детско развитие Бобче Топче” в  Стара Загора и София, а през 2018 година – и детска градина “Бобче Топче” и Адлер Институт България.

Със съпруга ми имаме син на 8 години. Аз често разпознавам в очите му ползите от всички мои обучения. Когато не прекарвам време със семейството и кучето ни, преподавам, пиша, споделям мъдростта, събрана от всички мои учители. Често можете да ме видите да се разхождам рееща и мечтаеща, да тренирам, или да се смея и забавлявам с приятели, a най-много обичам морето и плажа.

Привърженик съм на холистичния подход към детското развитие. Вярвам, че всяка прилагана програма в ранното детско развитие има своите предимства, но често най-добър ефект се постига, когато се използва комплекс от методи, техники, подходи и знания. Методите и практиките на индивидуалната психология са в основата на подхода ми при консултирането на родители, обучение на специалисти и  възпитанието и обучението на деца във всички мои центрове и детски градини. Искрено се вълнувам от споделянето на моя опит, както като професионалист, така и като родител.

Родителството определено е най-трудната и възнаграждаваща работа, която някога съм ималa. Именно то ми донесе още повече радост, помагайки на други родители. Надявам се моите приключения като родител и учител и каквато и мъдрост да съм натрупалa по пътя да  помогнат и на вас.

Основател и собственик на:

Академия и ЧДГ Бобче Топче – София

Академия за ранно детско развитие Бобче Топче – Стара Загора

Адлер Институт България

Дипломи и сертификати

Парньори - Приятели, с които се подкрепяме по пътя и си помагаме

Българско Общество по Индивидуална Психология

Rhythmic Movement International Training

Разделени заедно

Buba Craft

Kvant.bg

    Cart